dijous, 21 de febrer del 2013

Com fer el mapa en 15 passos


El geògraf, de Vermeer

Per a fer el mapa és recomanable obrir una carpeta al nostre Drive. Allà farem una carpeta per al nostre mapa. A la carpeta podem ficar un document de text amb els enllaços que volem fer servir per a les fotos, els textos que volem usar i, com que és molt important citar les fonts anirem també apuntant-les al document. Aquest document després l'enllaçarem al mapa, així tindrem referenciat tot el procés i, alhora, en citarem les fonts. 

1. Si no en tens, crea't un compte a GMAIL 

2. Obri la carpeta (o document) al teu Drive i posa-li en nom del mapa que vols fer.

3. Entra a Google amb el teu correu Gmail.

4. A la barra superior fosca on hi ha els serveis que ofereix Google vés a MAPS

5. Clica on trobes el buscador i apareixerà "els meus mapes personalitzats" (https://mapsengine.google.com). Allà trobaràs l'opció CREA UN MAPA

6. Posa-li un títol i una descripció. La descripció pot contenir també la referència bibliogràfica de l'obra que usem, les dades que desitgem si es tracta d'una activitat de curs, etc. En aquest apartat ("descripció") és on enllaçarem el nostre document del procés i de les fonts quan haurem acabat el mapa.

7. Triem el text i pensem una miqueta com el volem "mapejar" (podem treballar això al document de Drive que hem obert). Si ho fem amb alumnes, podem compartir tant el mapa com el document de palnificació del mateix.

8. Obrim una pestanya del nostre navegador i triem una fotografia a Google Imatges (hem de guardar l'adreça d'on l'agafem al nostre document de fonts). No cal que descarreguem la fotografia i la desem a la nostra carpeta, només usarem l'adreça web. En el cas que la foto siga nostra, abans l'hem de penjar a un lloc web (blog, o al Drive).

9. Acostem el mapa al lloc que volem "marcar" amb el nostre text. Seleccionem l'eina "marcador" (la goteta vermella) i la deixem caure sobre el lloc on volem deixar el nostre text. 

10. Posem títol, foto i text. Si volem afegir un vídeo, una web o qualsevol altra cosa que corresponga a una adreça URL només hem d'apegar-la al text i de seguida es convertirà en un enllaç. Copiem el text, afegim la imatge (la URL), cliquem "desa" i ja està. Ja tenim el nostre primer marcador, i en farem tants com voldrem.

11. Si volem fer una ruta, usem les línies fosques. A les rutes també podem afegir text, fotos, enllaços... amb el mateix sistema que amb el marcador.

12. Una vegada acabat el mapa, posem l'adreça del document de fonts (que farem públic al nostre Drive) a la "descripció" del mapa. Si és molt llarga, podem usar un abreujador de url (ves.cat). 

13. Cliquem on diu FET

14. La "configuració de privadesa i ús compartit" ha de ser "públic".

15. JA TENIM EL MAPA! Podem enllaçar-lo, incrustar-lo a un lloc web i, fins i tot, imprimir-lo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada